Yumurtanın vitamin değerleri
Yumurta A, D, E ve B grubu vitaminler başta olmak üzere diğer vitaminleri de önemli oranda içermektedir.
Yumurtanın sarısında bulunan A vitamini, vücutda bulunan hücrelerin gelişimine yardımcı olur, kemik gelişimine katkıda bulunur, göze faydası çoktur daha iyi görmeyi sağlar ve sağlıklı dişler de için de çok faydalıdır. Ayrıca solunum ve sindirim sisteminin sağlıklı olmasını ve enfeksiyonlara karşı korunmasını sağlar.
D vitamini ise, insan vücudunda kalsiyumun kullanılmasını sağlar.
E vitamini, vücudu yabancı ve zararlı maddelere karşı adeta bir kalkan gibi korur.
B grubu vitaminleri, bazı gıda maddelerinin vücutta enerjiye çevrilmesine yardımcı olur. Ayrıca yumurtada bulunan kolin beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesinde önemli rol oynar.
Mineral Değerleri
Yumurta demir ve çinko gibi vücut için çok gerekli olan mineralleri bünyesinde bulundurmaktadır.
Yumurtanın Yağ İçeriği
Yumurtanın yağ içeriği son derece düşüktür. Büyük bir yumurtada 4.5 gram civarında yağ bulunur.
Yumurta kolesterolü arttırır mı?
Yumurtanın beyazında yağ ve kolesterol yoktur. Ancak sarısında 213 mg kolesterol bulunur. Ancak son zamanlarda yapılan araştırmalar yumurtanın faydalarının fazlalığından ötürü, 213 mg lık az bir miktar kolesterol almanın, yumurtanın faydalarından yoksun kalmaya değecek nitelikte olmadığını göstermiştir. Yani uzmanlar bu denli faydalı bir gıdanın içerdiği bir miktar kolesterol yüzünden tüketilmemesini yanlış bulmuşlardır. Ancak yumurtayı yağda değil haşlanmış olarak tüketmek gereklidir.
1 adet orta boy (50 gr) yumurtanın besin değerleri
