Fit Olmak İçin YUMURTA


Sağlıklı beslenme besin değerinin yüksek olduğu gıdalarla mümkün. 
Bence bu gıdaların başını yumurta çekiyor çünkü hem içeriğini incelediğimizde hem de tüketip uzun süre tokluk hissettiğimizde bunu kanıtlamış oluyoruz...

Kahvaltılarımın olmazsa olmazı...
Tariflerimde yulaf kepeğimi bağlayan madde...
Günün herhangi bir saatinde 3 dakikada hazır olabilen tek gıda...

Diyetimdeki faydalarını uzattıkça uzatabilirim!

Her türlüsünü severim. İster haşlama, ister omlet, ister sıcak suya kırma, ister sebzeli, ister Peynirli...

Kalori olarak en düşüğü Haşlama tabii! Ama damak zevkimiz için içine giren diğer besinlerle de zenginleştirmek mümkün...

Bir bakalım yumurta neymiş?
Diğer besinlerle kıyaslandığında en kaliteli protein yumurtada bulunmaktadır. Uzmanlar özellikle büyümeye olan olumlu katkısı nedeni ile hayvansal proteinin özellikle çocuklar tarafından aksatılmadan tüketilmesini önermektedir. Bu nedenle çocuklar için yumurta çok önemlidir.

Yumurtanın vitamin değerleri

Yumurta A, D, E ve B grubu vitaminler başta olmak üzere diğer vitaminleri de önemli oranda içermektedir.

Yumurtanın sarısında bulunan A vitamini, vücutda bulunan hücrelerin gelişimine yardımcı olur, kemik gelişimine katkıda bulunur, göze faydası çoktur daha iyi görmeyi sağlar ve sağlıklı dişler de için de çok faydalıdır. Ayrıca solunum ve sindirim sisteminin sağlıklı olmasını ve enfeksiyonlara karşı korunmasını sağlar.

D vitamini ise, insan vücudunda kalsiyumun kullanılmasını sağlar.

E vitamini, vücudu yabancı ve zararlı maddelere karşı adeta bir kalkan gibi korur.

B grubu vitaminleri, bazı gıda maddelerinin vücutta enerjiye çevrilmesine yardımcı olur. Ayrıca yumurtada bulunan kolin beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesinde önemli rol oynar.

Mineral Değerleri

Yumurta demir ve çinko gibi vücut için çok gerekli olan mineralleri bünyesinde bulundurmaktadır.

Yumurtanın Yağ İçeriği

Yumurtanın yağ içeriği son derece düşüktür. Büyük bir yumurtada 4.5 gram civarında yağ bulunur.

Yumurta kolesterolü arttırır mı?

Yumurtanın beyazında yağ ve kolesterol yoktur. Ancak sarısında 213 mg kolesterol bulunur. Ancak son zamanlarda yapılan araştırmalar yumurtanın faydalarının fazlalığından ötürü, 213 mg lık az bir miktar kolesterol almanın, yumurtanın faydalarından yoksun kalmaya değecek nitelikte olmadığını göstermiştir. Yani uzmanlar bu denli faydalı bir gıdanın içerdiği bir miktar kolesterol yüzünden tüketilmemesini yanlış bulmuşlardır. Ancak yumurtayı yağda değil haşlanmış olarak tüketmek gereklidir.

1 adet orta boy (50 gr) yumurtanın besin değerleri 

Karbonhidrat (g)
0.3
Protein (g)
6.2
Yağ (g)
5.4
Lif (g)
0
Kolesterol (mg) 
382
Sodyum (mg)
73
Potasyum (mg) 
97
Kalsiyum 
54
Vitamin A
282
Vitamin C
0
Demir
1.6